Elmélkedések a világ működéséről

2021. szeptember 27. 18:00 - Mérnöki Szemlélet

Az önfejlesztés művészete

Hogyan legyünk napról-napra jobban és jobbak

Az első lépés mindig a legnehezebb. Ezer és egy indokot és érvelést adhatsz valaki más kezébe, de mit sem ér, ha nem használja fel. Az elhatározásnak belülről kell jönnie. Nem kényszeríthetsz senkit, hogy a saját kezébe vegye az életét.

De tegyük fel, hogy te, kedves Olvasó már túl vagy ezen. Megvan benned az elhatározás és az akarat, hogy változtass az életeden, hogy irányításod alá vond a sorsod! Hogyan tovább? Merre érdemes elindulni? Mivel érdemes foglalkozni?
Ezekben a kérdésekben szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Érintőlegesen felsorolok majd olyan témákat, melyekről megannyi könyvet írtak már és fognak még. Mindegyik érdemes arra, hogy komolyan elmerüljön benne az ember, mégis megpróbálom majd pár mondatban összefoglalni azt, amit a legfontosabbnak tartok bennük.
Filozófiai eszmefuttatásaim során arra jutottam, hogy az ember „énje” vagy személyisége három alappillérre épül: a test, amely a fizikai valóját képezi; az elme, amely a gondolkodó és döntéshozó egység; és a lélek, amely az érzelmeket és preferenciákat foglalja magába. Ez alapján a fejlődési lehetőségeket is e három pillérhez csoportosítom a továbbiakban.
Nem véletlen a mondás: „Épp testben épp lélek.” A három pillér együtt összefonódva alkot egy egészet. Egy hiány vagy gyengeség az egyik téren, problémákat okozhat a másikon. Hatással vannak egymásra és így bármelyik javítása a többit is segíti.

Mielőtt belekezdenénk még egy fontos dolgot meg kell említenem. Senki se számítson gyors csodára! Az ilyen jellegű változások nem egyik napról a másikra lesznek látványosak. Ezeknek a javaslatoknak csak akkor lesz érezhető hatása, ha tartjuk magunkat hozzájuk.
„Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság tehát nem cselekedet, hanem szokás.”
(Will Durant)

 

Kezdjük a testtel:
Szemléletesnek tartom, hogyha úgy gondolunk rá, mint egy motorra. Szüksége van üzemanyagra, karbantartásra és használatra. Mozgásra lett tervezve, így, ha sokáig nincs használatban, akkor az gondokat fog okozni.

A tested állapota fogja megadni a napi alaphangulatodat és minél kiegyensúlyozottabb vagy biológiailag, annál ellenállóbb leszel mentálisan. Fontos, hogy valamilyen formában igénybe vedd az izomzatodat. Ezzel biztosíthatod a keringési rendszereid egészségét és nem utolsó sorban a külső megjelenéseden is javíthat. Már egy kis séta is sokat tud segíteni. Ellenben, ha nincs használatban a test az idővel letargiához vezethet.

Az alvás a tested karbantartási időszaka. Bár az elménél is elengedhetetlen szerepet játszik, de a testnek is fontos, hogy legyen ideje pihenni és a nap fáradalmait és terhelését feldolgozni. Sokan holt időnek érzik az estéket, mivel ilyenkor látszólag semmi produktívat nem végzünk. Ez viszont nem igaz: ekkor történik a hosszútávú tanulás és az izomfejlődés is. Mindezek miatt javaslom a rendszeres és megfelelő mennyiségű alvást tartalmazó rutin kialakítását.

Hasonlóan nagy figyelmet igényel a megfelelő üzemanyag kiválasztása. Manapság végtelen vita folyik arról, hogy melyik étrend a legegészségesebb és melyik nyújtja a legnagyobb teljesítőképességet. A heves szópárbajok között viszont elveszik az a fontos információ, hogy függetlenül attól, hogy melyiket választja az ember, amint valaki odafigyel az étkezésére, megnövekszik a várható élettartama és az átlagos egészsége. Válasszuk ki hát valamelyiket ízlésünk szerint és csupán arra ügyeljünk, hogy hosszútávon tarthatónak gondoljuk.

 

Következzék az elme:

Itt felteszem a kedves Olvasónak is eszébe jut az „élethosszig tartó tanulás” kliséje. Lehet úgy értelmezni, hogy egy mesterség vagy tudomány kitanulásához még talán egy élet is kevés idő. Én inkább úgy fogalmaznám, hogy életünk végéig vannak lehetőségeink új dolgokat tanulni. Nem kell itt hangzatos akadémiai tételekre gondolni, csupán apróságokra: ez vagy amaz hogyan és miért működik. Fontos a kíváncsiság fenntartása. Javaslom próbálja ki a kedves Olvasó, hogyha legközelebb valami apróságról kérdése merül fel, csak nézzen utána gyorsan!

Az elmének az izomzathoz hasonlóan jót tesz a gyakorlás. Itt nem a fejtörőkre gondolok, hanem a kizárólag gondolkozásra szánt időre. Persze mondhatná a kedves Olvasó, hogy egész nap gondolkozik! Ott a munka, egy csomó döntést kell hozni a nap folyamán, és megannyi új információt kell feldolgozni. Mégis, milyen gyakran fordul elő, hogy időt szánunk a tiszta gondolkozásra? A meditációnak ez is lehet a célja. Időt adni a gondolkozásnak. Ha valaki próbálta már lecsendesíteni az elméjét, akkor tudja, hogy nem egyszerű feladat. Rengeteg minden kavarog odabent és addig kicsi az esély a guruk által reklámozott békének, amíg mindent át nem rágtunk. Többször is. Tudom, hogy nehéz az ilyen dolgokra időt szakítani, de napi két perc, beszúrva más tevékenységek közé, már sokat tud segíteni.

 

Végezetül a lélek:

Nem fogok vallási témákkal foglalkozni, de így vagy úgy valamilyen hitrendszere lesz az embernek. Szerintem érdemes feltérképezni és átgondolni, hogy a sajátunk milyen. Segítségül hívhatjuk ismerőseinket, akikkel naponta találkozunk. Az életfilozófiánkon való elmélkedés segít majd megtalálni és megfogalmazni az elveinket. Cserébe pedig ők majd segítenek választani, amikor nehéz döntések előtt állunk.

Nem szabad alábecsülni a hit (itt nem a vallásos hitre gondolok) erejét. Mindenki hallott már a placebo hatásról. Arról viszont ritkán esik szó, hogy ez milyen kihatással lehet a hétköznapokban. Az, hogy mit hiszel magadról és a képességeidről, befolyásolják őket. Persze attól, hogy elhiszed tudsz repülni, még nem lesz igaz, de gondold csak azt, hogy valami nem fog sikerülni és nem tudod megcsinálni és a tudatalattid segítségével találsz egy módot, hogy aláásd a lehetséges sikereidet.

 

 

Vegyük észre a mindhárom részt átszövő témát. Nem a nagy váltásokon van a hangsúly, bár olyanok is lesznek, hanem az apróbbakról. Lépésről lépésre, napról napra. Olyan rendszerek és szokások kiépítését ösztönzöm, melyek hosszútávon ejtik ki hatásukat. Ha már a szokások a helyükön vannak, az eredmények is megérkeznek majd.

Befejezésként még egy tipp: A fentiek végig viteléhez sok mindent kell fejben tartani. Tervek, szokások, ötletek és eredmények sokasága kering majd a fejünkben. Legyen bármilyen jó az emlékezőképességünk, egyszerűbb nyomon követni a korábbi szándékainkat és a jelenlegi sikereinket, ha nem a saját memóriánkra hagyatkozunk, hanem papírra vetjük őket. Egy személyes napló vezetése segíthet ebben. Nem kell rögtön teleírni, napi egy mondat bőven elég célkitűzésnek. Utána már csak rajtad áll, mivel fogod megtölteni!

 

Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek, aki erre a rögös útra lép! Remélem egy nap majd megoszthatjuk egymással tanulságainkat.

 

Addig is további szép estét és kellemes hetet kívánok minden kedves Olvasónak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokiszemlelet.blog.hu/api/trackback/id/tr416700634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Elmélkedések a világ működéséről
süti beállítások módosítása